شهرکرد_ کمبود ماشین آلات برف روبی و فرسودگی تجهیزات ستاد بحران چهار محال و بختیاری به یکی از مشکلات این استان در زمان بحران تبدیل شده است.
خبرگزاری مهر - گروه استانها: مردم چهارمحال و بختیاری بعد از یک دهه خشکسالی، روزهای پُربارشی را در زمستان امسال تجربه میکنند، بارشها در استان در دهههای اخیر اما بیسابقه نیست و مردم بارشهای بیش از این را در فصل پاییز و زمستان تجربه کردهاند، اما خشکسالیهای یک دهه اخیر موجب شد تا مردم و مسئولان نحوه مواجه با بارشها را تا حدودی فراموش کنند.
برای مدیریت صحیح و کارآمد در هر نوع بحرانی ازجمله سیل، زلزله و حتی بارش سنگین برف نیروی انسانی، تجهیزات، امکانات و ماشینآلات حرف اول را میزند و همه بر این امر واقف هستیم که با دست خالی و ماشینآلات فرسوده نمیتوان عملکرد خوبی در بحران ایفا کرد.
حادثه سیل مردادماه، قطعی آب ۱۰ روزه شهرکرد و اکنون بارش برف اخیر نشان داد که همچنان در هر بحرانی آمادگی لازم از هر نظر برای پیشگیری از بحران وجود ندارد و باید برای حل بحران دست نیاز به سوی سایر استانها دراز کنیم، درحالیکه اگر تجهیزات و ماشینآلات به اندازه نیاز در استان وجود داشته باشد، به راحتی میتوان از بروز مشکلات حاد در حوادث طبیعی و … جلوگیری کرد.
در هفته گذشته شاهد بارش برف سنگین در بسیاری از نقاط چهارمحال و بختیاری بودیم، کسی منکر تلاشهای راهداران، نیروهای خدمات شهری، هلالاحمر، اورژانس و … برای ارائه خدمات در بارشهای اخیر نیست، اما کمبود امکانات و ماشینآلات برای برفروبی مشکلات عدیدهای را برای مردم بهویژه در روستاهای صعبالعبور ایجاد کرد و بسیاری از روستاها در محاصره برف قرار گرفتند.
مردم، دولتمردان و دستگاههای اجرایی آمادگی لازم برای خدماترسانی در این برف سنگین را نداشتند
حجتالاسلام و المسلمین محمدعلی نکونام با اشاره به اینکه بارش برف در چهارمحال و بختیاری قابل توجه بود و باید شکرانه این نعمت را بهجا آوریم، اظهار کرد: همین بارشهای سنگین اگرچه باعث خوشحالی مردم شد اما مشکلاتی را برای مردم چهارمحال و بختیاری ایجاد کرد.
وی تاکید کرد: مردم، دولتمردان و دستگاههای اجرایی چهارمحال و بختیاری آمادگی لازم برای خدماترسانی در برف سنگین را نداشتند همین باعث شد تا مردم با سختی مواجه شدند.
نماینده ولیفقیه در چهارمحال و بختیاری با اشاره به حادثه سیل مردادماه در این استان ادامه داد: در زمان رخداد این حادثه کم و فرسوده بودن تجهیزات و ماشینآلات این استان به وزیر کشور منتقل شد و از وی درخواست کردیم که این ادوات را تقویت کنند، اما توجه لازم نشد.
نکونام عنوان کرد: با بارش برف سنگین مجدداً خلأ تجهیزات در برف را شاهد بودیم.
وی با تاکید بر اینکه کمک به چهارمحال و بختیاری نباید صرفاً در مواقع بحرانی و مقطعی باشد، بیان کرد: تجهیزات و امکانات به استان اختصاص یابد.
علاوه بر فرسوده بودن ناوگان راهداری با کمبود این ماشینآلات نیز مواجه هستیم
روحالله غلامی، مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرنگار مهر، در خصوص وضعیت ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز راهداری در چهارمحال و بختیاری، اظهار کرد: عمر ناوگان خودرویی و ماشینآلات راهداری در استان بالای ۲۵ سال است، قطعاً برای خدماترسانی بهینه در حوادث، بحرانها و بارش سنگین برف نیازمند تجهیزات و ماشینآلات بهروز هستیم.
وی با بیان اینکه در بحث ماشینآلات راهداری هم کمیت و هم کیفیت باید مورد توجه باشد، گفت: هر مرکز راهداری باید مجهز به یک سِت کامل از ماشینآلات شامل بلولدزر، گریدر، لودر، دو کامیون، سواری کمکدار و … باشد، اما متأسفانه علاوه بر فرسوده بودن ناوگان با کمبود این ماشینآلات نیز مواجه هستیم.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای چهارمحال و بختیاری افزود: بر اساس استاندارد جهانی ماشینآلات سنگین باید مسافتی حدود ۲۰ تا ۳۰ کیلومتر را در شبانهروز پیمایش کنند، اما اکنون این استاندارد در چهارمحال و بختیاری رعایت نمیشود.
در مجموع ۲۹۴ خودروی سبک، سنگین و نیمه سنگین راهداری در استان وجود دارد که پاسخگوی نیاز استان نیست
غلامی با اشاره به اینکه ۳ هزار و ۷۵۰ کیلومتر راه در چهارمحال و بختیاری وجود دارد، بیان کرد: در مجموع ۲۹۴ خودروی سبک، سنگین و نیمه سنگین راهداری در استان وجود دارد که پاسخگوی نیاز استان نیست.
وی با تاکید بر اینکه در مجموعه راهداری چهارمحال و بختیاری با کمبود نیرو مواجه هستیم، خاطرنشان کرد: یک نیرو باید در شبانهروز در یک شیفت کاری هشت ساعته کار کند، اما اکنون برخی راهداران در طول ۲۴ ساعت در زمان بارش تنها یک ساعت استراحت میکنند که این مسئله فشار مضاعف کاری را به آنها وارد میکند و همچنین راندمان کار او نیز پایین میآید.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه راهداران و ماشینآلات راهداری تنها در زمان بارش درگیر فعالیت نیستند، یادآور شد: راهداران در ایام نوروز و تابستان نیز درگیر اقداماتی مانند خاکبرداری، ریزشبرداری و … هستند.
غلامی با اشاره به اینکه تمامی مجموعههای راهداری در سراسر کشور با مشکل کمبود ماشینآلات مواجه هستند، عنوان کرد: طبق پیگیریهای صورت گرفته مقرر بود صنایع داخلی اقدام به ساخت ماشینآلات در درون کشور کنند، اما گویا به دلایلی این آمادگی در کشور وجود ندارد.
وی تصریح کرد: مقرر بود ۵ هزار دستگاه ماشینآلات سبک، نیمهسنگین و سنگین راهداری به ناوگان خودرویی این مجموعه در کشور اضافه شود، اما تاکنون این اتفاق رخ نداده است و هنوز در دستانداز تولید و واردات این ماشینآلات هستیم.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای چهارمحال و بختیاری گفت: خوشبختانه با تلاش راهداران کمترین چالش را در بارشهای قبلی در استان داشتیم، اما در بارش فعلی بهعلت حجم بالای ارتفاع برف مشکلاتی وجود داشت و شاهد یک گره ترافیکی سنگین در گردنه گوشنگلی بودیم.
اعتبارات استانی جوابگوی خرید ماشینآلات راهداری نیست
علی حیدری، سرپرست معاونت عمرانی استانداری چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه ماشینآلات و تجهیزات استان برای امدادرسانی در بحرانها فرسوده است و با کمبود نیز مواجهیم، اظهار کرد: برای خرید یکدستگاه ماشینآلات حداقل نیازمند چهار میلیارد تومان اعتبار هستیم و اعتبارات استانی جوابگو نیست
وی بیان کرد: عموماً خرید تجهیزات راهداری بهصورت متمرکز انجام میشود، مقرر بود ۲ هزار و ۷۰۰ دستگاه ماشینآلات سبک و سنگین راهداری به استانها اختصاص پیدا کند و درصدد هستیم تا سهم قابل توجهی به استان اختصاص پیدا کند.
سرپرست معاونت عمرانی استانداری چهارمحال و بختیاری گفت: ماشینآلاتی که از سایر استانها برای برفروبی به چهارمحال و بختیاری وارد شده است تا پایان بارشها در استان باقی خواهد ماند.
نیاز استان حادثهخیزی همچون چهارمحال و بختیاری به تجهیزات و ماشینآلات بر هیچکس پوشیده نیست، این استان پای ثابت اکثر اتفاقات غیرمترقبه است و لزوم آمادگی از هر لحاظ در استان از ضروریات است.
قطعاً پذیرفتنی نیست در استانی که بیش از یک متر بارش برف دارد یا آنقدر باران میبارد که سیل زندگی مردم را از بین میبرد، توجه به تجهیزات و ماشینآلات در دستورکار نباشد.